Kies voor legale content

Zoek je op internet naar een film of tv-serie, een ebook of een foto voor je weblog? Wil je muziek luisteren of een game streamen? Laat de illegale aanbieders dan links liggen. Niet alleen voor je eigen veiligheid, want samen met illegale content haal je vaak ook malware binnen op je smartphone of pc. Maar ook en vooral om te zorgen dat creatieve makers en al die andere mensen die werkzaam zijn in de creatieve sector, een vergoeding krijgen voor hun prestaties. Daardoor kunnen zij nieuwe, mooie content blijven creëren en daar is iedereen bij gebaat. Alleen al in Nederland is de creatieve sector goed voor honderdduizenden banen, en die kunnen alleen voortbestaan dankzij de auteursrechtelijke bescherming van creatieve producten.

Wat is legale content?

Content is legaal als het wordt aangeboden met toestemming van degenen die het auteursrecht op die content hebben. De content kan worden aangeboden tegen een vergoeding, bijvoorbeeld via koop, pay-per-view of een abonnement, maar ook gratis, met of zonder advertenties. Ook dat bepalen de makers zelf.

Hoe vind je legale content?

Alle bekende muziekdiensten, zoals Spotify, Apple music en Deezer, hebben afspraken gemaakt met de rechthebbenden van wie zij werk aanbieden, dus daar kun je veilig gebruik van maken. De NVPI biedt hier een lijst van veilige muziekdiensten.

Dat geldt ook voor de welbekende aanbieders van films en tv-series, zoals de omroepen en de kabelaanbieders met hun pakketten, abonnementsdiensten als Netflix en Disney+, en pay-per-view aanbieders zoals Videoland, Pathé Thuis, Picl. Streamingdiensten leveren de service om abonnementen eenvoudig te beëindigen en weer te hervatten. Wordt een film of serie aangeboden op een dienst waar je geen abonnement op hebt, dan is het mogelijk een tijdelijk abonnement te nemen en, als je wilt, een ander lopend abonnement tijdelijk stop te zetten. Zo kun je altijd je gebruik afstemmen op de films en series die je graag wilt zien.

Als je een bepaalde film zoekt, kun je met de app FILM.NL snel vinden bij welke legale aanbieders je die film kunt kijken.

eBooks en luisterboeken kun je bij elke online boekhandel vinden en zijn ook via abonnementen te lezen (bijv. Kobo plus, Storytel). Er zijn ook gratis ebook sites zoals project Gutenberg en DBNL, en met je bibliotheekabonnement kun je gratis ebooks lezen via bibliotheek.nl. 

Games kun je in online stores kopen (bijv. Playstation, Xbox, Nintendo) of op online platforms streamen (zoals Steam, Ubisoft). 

Voor foto’s en andere afbeeldingen zijn er tal van aanbieders op internet te vinden, ook voor gratis gebruik (bijv. Unsplash). Als het gratis is, zijn er meestal wel voorwaarden aan het gebruik gesteld, bijvoorbeeld alleen voor niet-commercieel gebruik. Lees altijd goed de voorwaarden van de aanbieder.


Hoe weet je of content legaal of illegaal is?

Het legale aanbod van film en tv-series, muziek, games, ebooks, foto’s en afbeeldingen is enorm en ook makkelijk te vinden op internet. Maar let op, er zijn ook websites die bijvoorbeeld heel goedkoop of zelfs gratis digitale muziektracks, films of tv-series of ebooks aanbieden, zonder dat de oorspronkelijke makers daarvoor betaald krijgen. Die malafide aanbieders steken alle verdiensten in eigen zak.

Wij geven wat tips en aanwijzingen om de legale van de illegale aanbieders te onderscheiden. Niet elk kenmerk is meteen een aanwijzing voor illegaliteit, maar zeker als je meer dan één van de volgende kenmerken bij een aanbieder vindt, is het oppassen geblazen.


Stichting BREIN: voor en door de creatieve sector

Stichting BREIN is opgericht en wordt bestuurd en gefinancierd door organisaties van makers, uitvoerende kunstenaars, uitgevers en producenten van muziek, films, televisieseries, boeken en andere geschriften, beeld en games en hun collectieve beheersorganisaties. De overheid verwacht van rechthebbenden dat zij zoveel mogelijk doen om zelf het illegaal aanbod van hun werk te bestrijden, voordat de overheid strafrechtelijk optreedt. Rechthebbenden doen zelf individueel wat ze kunnen, maar het stelselmatig, efficiënt en correct aanpakken van illegaal aanbod dat schade toebrengt aan het verdienvermogen van de sector en aan de investeringsruimte in nieuwe producten kan het best gezamenlijk worden aangepakt. Daarvoor is in 1998 stichting BREIN opgericht. Sinds 2012 heeft de Federatie Auteursrechtbelangen de aansturing van de handhaving namens de creatieve sector en de verantwoordelijkheid voor de financiering hiervan op zich genomen, waarmee het brede draagvlak onder rechthebbenden voor de activiteiten van stichting BREIN in financieel en bestuurlijk opzicht tot uiting komt. Meer informatie van en over stichting BREIN vind je op hun website.

> Veelgestelde vragen over legale en illegale content
  • Linktekst
  • © Auteursrecht 2020