FAQ

Veelgestelde vragen over legale en illegale content
  • Linktekst
  • Zijn alle filesharing websites illegaal?Filesharing wil zeggen dat gebruikers van internet onderling digitale content uitwisselen, vaak via filesharing diensten. Filesharing diensten kunnen legaal gebruikt worden maar er kan ook illegaal content aangeboden worden, dus zonder toestemming van de rechthebbenden. Als een filesharing dienst geen licentie heeft van de rechthebbenden, dan is de enige veilige manier om zeker te weten dat je geen illegaal materiaal deelt: alleen content delen die niet beschermd is door auteursrecht van iemand anders, zoals muziek, foto’s, verhalen en films die je zelf gemaakt hebt.

    Als ik betaald heb voor muziek, een film, tv-programma of ebook, is dat dan altijd legaal?
    Niet altijd, er zijn websites die bijvoorbeeld heel goedkoop digitale muziektracks, films of TV-programma’s aanbieden, maar zonder dat de oorspronkelijke makers daarvoor betaald krijgen. Vaak zitten die illegale websites in landen waar daar niet streng tegen wordt opgetreden. In feite verdienen zij geld met het aanbieden van andermans content, zonder dat zij daar toestemming voor hebben. Het aanbod op een website is legaal als de makers zelf toestemming hebben gegeven om hun werk via die site aan het publiek aan te bieden. Dat kan tegen betaling zijn of gratis, ook dat bepalen de makers zelf.

    Is het legaal om een kopie te maken van iets wat ik gestreamd heb?
    Meestal niet. Legale streamingdiensten, zoals Spotify, geven je direct toegang tot muziek, films of video’s, soms gratis, maar daarmee geven ze nog geen toestemming voor het “rippen” van die content zodat je een kopie kunt opslaan. Let op de voorwaarden van de dienst.

    Is materiaal dat op internet staat beschermd door auteursrecht?
    Materiaal dat op internet staat is op dezelfde manier beschermd als materiaal in andere media. Iedereen die auteursrechtelijk beschermd materiaal op internet toegankelijk voor anderen wil maken of het via internet wil verspreiden, heeft daarvoor in beginsel de uitdrukkelijke toestemming nodig van degenen die het auteursrecht op dat materiaal hebben. “User-generated” materiaal is alleen rechtenvrij als het uitsluitend materiaal bevat dat gemaakt is door de uploader zelf of als het gebruik van werk van derden onder een van de wettelijke beperkingen valt (zoals het citaatrecht).

    Wat is piraterij?
    Het op grote schaal auteursrechtinbreuk plegen. Makers, uitvoerende kunstenaars en exploitanten lijden schade want er valt minder te verdienen als het werk tegen veel lagere prijzen door inbreukmakers wordt verkocht of zelfs gratis op het internet wordt weggegeven. Inbreukmakers dragen geen royalty’s af aan makers en exploitanten en schaden zo de creatieve industrie. Daarom wordt inbreuk actief bestreden door zowel de rechthebbenden als de overheid. Inbreuk faciliteren is ook onrechtmatig.
    © Auteursrecht 2020