• Is een nieuwe film, die nog maar net (of zelfs nog niet) in de bioscoop draait, ergens ver beneden de prijs of zelfs gratis te vinden, dan weet je ook wel dat dat niet oké kan zijn. Dat geldt ook voor recent uitgebrachte tv-series, games of populaire muziekalbums. Of net verschenen eBooks die op een stickje, via e-mail of via een platform als Facebook of Marktplaats worden verspreid.
• Voor ongeveer een tientje per maand toegang krijgen tot alle tv-zenders wereldwijd, inclusief betaalde sportzenders en ook nog onbeperkt films en series kijken? Dat is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Weet dat je daarmee niet de makers van de content beloont maar georganiseerde criminaliteit faciliteert.
• Let op of een aanbieder zichzelf kenbaar maakt. Een anonieme site zonder contactpagina is meestal foute boel. Soms is er wel een contactpagina, maar alleen met een anoniem invulformulier, zonder verdere gegevens over de aanbieder of hooguit een postbusnummer op de Seychellen of een andere exotische locatie. De wet verplicht elke online aanbieder duidelijk zijn adres en Kamer van Koophandel gegevens op de website te vermelden.
• Relatief veel advertenties op een site, vaak als pop-ups en voor zaken als gokken, seks en VPN-verbindingen, mogen enige argwaan wekken.
• Illegale aanbieders hebben vaak geen DMCA-pagina (met aanwijzingen om verwijderverzoeken in te dienen), geen privacy statement en geen algemene (gebruiks)voorwaarden. Of juist wel, maar dan zijn ze ge-copy-paste van een andere site; je ziet dan bijvoorbeeld dat de domeinnaam of site title in de tekst niet overeenkomt met de URL van de website.
• Niet zelden hebben illegale sites een amateuristische vormgeving of knullige features. De tekst op knoppen klopt bijvoorbeeld niet met de pagina waar ze naar verwijzen, een site title wijkt zonder duidelijke reden sterk af van de domeinnaam, links naar social media pages en dergelijke blijken niet (meer) te bestaan, logo's van bedrijven en keurmerken linken niet door naar de desbetreffende websites. Maar let op, er zijn zeker ook illegale aanbieders die juist wel een gelikte website hebben. En een legale website die nog in de kinderschoenen staat kan ook weleens een mankementje vertonen.
• Anonieme websites met gratis content blijken vaak scam-sites zijn; ze leveren niet wat ze beloven maar gaan wel met je betaalgegevens aan de haal. Als je er op klikt om iets te downloaden, installeren ze soms ook schadelijke software op je apparaat. Bij twijfel kun je controleren of de website misschien gemeld is bij
Scam Adviser.
• SIDN publiceert een
checklist om te controleren of je met een fake webshop te maken hebt. Die is ook bruikbaar voor websites die (illegale) content aanbieden.
De aanwezigheid van een mobiele app in de grote appstores van Apple en Google kan daarentegen juist een aanwijzing zijn dat het wel om een legale aanbieder gaat.