Samenstelling Bestuur en Raad

Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Duis mollis, est non commodo luctus. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Duis mollis, est non commodo luctus.
 • Linktekst
 • Auteursrecht ontstaat vanzelf door het maken van een origineel werk. Dat geldt ook als het werk nog niet helemaal af is. Ook een ‘kladje’ of een niet helemaal gelukte of zelfs afgekeurde voorstudie kan best een ‘werk’ zijn dat voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt. De bescherming ontstaat dus helemaal automatisch (en gratis).

  Het is niet nodig - en bovendien niet eens mogelijk - om auteursrecht aan te vragen, of in een register te laten inschrijven. Voor anderen dan de overheid is het ook niet nodig om een werk te voorzien van woorden als ‘auteursrecht voorbehouden’. 

  Om de buitenwereld te laten weten dat jij de maker van het werk bent (en daarmee dus ook de auteursrechthebbende) is het natuurlijk wel verstandig om je naam en de datum waarop je het werk gemaakt hebt bij of op het werk vermelden. 

  Het is ook mogelijk een zogenaamde ‘copyright notice’ op het werk aan te brengen: de welbekende © (de c van copyright in een cirkel), gevolgd door het jaartal en de naam van de maker, bijvoorbeeld "© 2014 Alexander de Leeuw". Daarmee geef je in feite aan dat je de auteursrechthebbende bent van het werk en dat je daar ook belang aan hecht. Iemand die het werk zou willen gebruiken, bijvoorbeeld in een eigen publicatie, weet dan ook aan wie hij toestemming voor dat gebruik moet vragen. 

  Het is ook mogelijk dat de auteursrechthebbende geen vergoeding wil krijgen voor gebruik van zijn werk en er juist belang aan hecht dat anderen er vrij gebruik van kunnen maken. Voor dergelijke situaties zijn open content licenties ontwikkeld, zoals Creative Commons. Creative Commons bieden een vooraf vastgestelde licentiestructuur die aan een document kan worden geplakt, waaruit duidelijk blijkt welk gebruik wel en niet is toegestaan. Er zijn verschillende variaties mogelijk, zoals een licentie die elk gebruik toelaat en een licentie die vereist dat de maker van het oorspronkelijke werk altijd wordt genoemd.
  © Auteursrecht 2020