Mag ik een foto of plaatjes die ik op internet vind gebruiken voor mijn site of blog?

In veel gevallen mag je een internetafbeelding niet zomaar gebruiken. De maker van een foto of illustratie heeft daar bijna altijd ‘auteursrecht’ op.
  • Linktekst
  • Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt. Dus wie het mogen zien/horen/lezen, en of mensen er iets aan mogen veranderen. Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts.
     
    Maakt het uit wat voor plaatjes het zijn? Niet echt, zelfs op vakantiekiekjes rust auteursrecht!
     
    Voor een werkstuk op school mag je trouwens wél plaatjes van internet gebruiken. Dat is omdat je zo’n werkstuk alleen voor school maakt. Maar als je het werkstuk op internet zet, kan iedereen in de wereld het zien. Dan moet je wel toestemming vragen voor het gebruik van de foto’s/plaatjes.
     
    Dat het heel makkelijk is om plaatjes van internet te downloaden, betekent dus niet dat je ze ook altijd mag gebruiken!
     
    Soms geeft de maker zelf al bij zijn foto of tekening aan dat je die voor allerlei dingen mag gebruiken, alleen niet als je er bijvoorbeeld geld mee wilt verdienen. Je mag het plaatje dan gebruiken zolang je je maar houdt aan de wens van de maker.
     
    Ook mag je zonder toestemming een plaatje gebruiken als dat goed duidelijk maakt waar jouw tekst over gaat. Dat heet ‘citaatrecht’. Als het plaatje alleen maar bedoeld is om je tekst te versieren, dan is het geen ‘citaat’ en heb je wel toestemming van de maker nodig.
     
    Denk er wel aan dat je altijd de naam van de maker bij de foto of tekening moet zetten en ook de plaats waar je die gevonden hebt, bijvoorbeeld de titel van een boek of de link naar een website.
    © Auteursrecht 2020